Gå til indhold

Frise CKVTil Region Syddanmarks hjemmesideTil forsiden

Center for Kommunikation og VelfærdsteknologipilAfdelingerpilCenter for Kommunikation og Velfærdsteknologi, OdensepilNyhederpilCKV IKT - Vi udbyder, som noget nyt, Tegn Til Tale kurser til personalet på bo institutioner for udviklingshæmmede

CKV IKT - Vi udbyder, som noget nyt, Tegn Til Tale kurser til personalet på bo institutioner for udviklingshæmmede

Dilemma: For 10-20 års siden lærte mange handikappede børn i landets specialbørnehaver at kommunikere via Tegn Til Tale (TTT). TTT er en kommunikationsform, som er udviklet specielt til børn med hørenedsættelse. Metoden er særdeles anvendelig til handicappede børn med sproglige vanskeligheder. Af en eller anden grund er Tegn Til Tale ikke så brugt mere. 

De børn, som er blevet undervist i TTT, er nu blevet voksne, og nogen bor på bo institutioner. På bo institutionerne er der ansat fagpersoner som pædagoger og social og sundhedsassistenter. Disse faggrupper er ikke uddannede i at anvende TTT, det er et dilemma. Dilemmaet opstår når borgeren kan kommunikere via TTT, men personalet ikke kan. Dette betyder, at den voksne udviklingshæmmede stopper med at anvende TTT,  fordi omgivelserne ikke forstår den kommunikationsform de anvender. 

På Engbo bor Kristian, som havde store kommunikationsvanskeligheder. Det viste sig i CKV´s udredning, at Kristian kunne TTT på en højt niveau. Hans forældre kommunikerede udelukkende med ham via TTT, men personalet på Engbo kunne ikke TTT.
I 2017 vandt Engbo, Regions Syddanmarks pris på 25.000 kr., for den gode historie. Afdelingslederen Lone Hummel valgte, at bruge pengene på at få personalet oplært i at benytte TTT.  Audiologopæd Ragnhild Engen fra CKV foretog undervisningen.

Efter endt undervisning skrev Lone Hummel følgende:

”Tegn til tale kursus den 1 og 29. maj 2019. Det har været nogle fantastiske dage med tegn til tale. Vi gennemgik de mest brugte tegn, samt vi fik downloadet den gode App, TegnApp”.

App ’en gør det muligt for personalet, at øve sig i hverdagen og derved større kommunikation med Kristian. 

For Kristian har det bl.a. givet:
Bedre kommunikation, mere livskvalitet for Kristian, større forståelse, længere samtaler, større relation til personalet, mindre frustreret/skal ikke bruge så mange kræfter på at fortælle ” hverdags oplevelser”, følelsen af at blive forstået, hørt og anerkendt, at personalet gerne vil ham og bedre mulighed for større, sociale samvær

For personalet har det bl.a. givet.:
At kunne hjælpe og forstå Kristian bedre, større mulighed for at for en bedre/større relation til Kristian, nogle gode kursus dage som har givet, større og bedre sammenhold i personale gruppen, større fælles forståelse af, at det er super vigtigt at kommunikere med tegn til tale. Vi øver med hinanden og husker hinanden på det. Personalet viden deler, hvis man oplever, at Kristian bruger et hjemmelavet tegn. Det kan f.eks. være et tegn på øvrige personaler. 

Hvis denne historie har vakt din opmærksomhed, kan du henvende dig til CKV´s kursusafdeling, som vil sammensætte et kursus tilbud, som passer netop til din institution. Henvendelse kan ske på telefonnr.: 99443400 eller på mail Ragnhild.Engen@rsyd.dk
Der kan også arrangeres kurser til forældre og fagpersoner, som har børn eller arbejder med børn, der har sproglige vanskeligheder.


Siden er sidst opdateret 6-8-2019
Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi