Gå til indhold

Frise CKVTil Region Syddanmarks hjemmesideTil forsiden


CKV Høre - Det kan være svært at høre, hvad der siges bag mundbindet

Mange oplever, at det kan være svært at høre og forstå, hvad der siges, hvis samtalepartneren bærer mundbind, enten for at beskytte mod COVID-19 smitte eller i forbindelse med besøg hos tandlægen, på sygehuset og lignende steder.

Studier viser, at lyden kan dæmpes op til 12 dB i forhold til, hvis man ikke bruger mundbind, hvilket svarer til, at man oplever lyden som mere end halveret (kilde på engelsk: (https://www.hearingreview.com/hearing-loss/health-wellness/how-do-medical-masks-degrade-speech-reception).

Derudover gør mundbind det umuligt at mundaflæse, hvad der siges. Det kan betyde, at man fx misforstår, om der siges 29 eller 24, fordi man ikke kan se på talerens mund. Mange vigtige detaljer i samtalen risikerer således at gå tabt.

Som hovedregel anbefales det at sikre sig, at man har god øjenkontakt til den, man taler med.

Man bør også mindske afstanden (i henhold til gældende retningslinjer) og baggrundsstøjen, så det der siges, ikke drukner i andre lyde, for eksempel fra maskiner, radio, eller andre mennesker, der taler sammen. Træk eventuelt lidt væk fra støjen og find et roligt sted at tale sammen.

Høreforeningen har samlet nogle gode råd, som vi alle kan drage nytte af, og som CKVs Høreafdelingen vil printe ud og dele med vores borgere.

 

Læs rådene her: https://hoereforeningen.dk/media/276208/gode-raad-til-kommunikation-ved-brug-af-mundbind.pdf 


Senest opdateret den 11-08-2020
Skriv til Socialområdet

Tilgængelighedserklæring