Gå til indhold

Frise CKVTil Region Syddanmarks hjemmesideTil forsiden


Virtuel pårørendegruppe

Når et familiemedlem får en hjerneskade, står man som pårørende i en ny og udfordrende situation. En hjerneskade påvirker ikke kun den ramte – den påvirker hele familien. Når den ramte også har sproglige vanskeligheder, bliver det ofte mere udfordrende, og stiller store krav til hele familien. Derfor er der på CKV fokus på at hjælpe de pårørende. Som del i denne indsats, afholder taleafdelingen flere gange årligt grupper for pårørende.

Grupperne har fokus på at give de pårørende viden og strategier til at håndtere en ny situation. Der informeres om sproglige vanskeligheder efter en hjerneskade. Derudover er der vejledning og gode råd til, hvordan der kompenseres og leves videre med de sproglige vanskeligheder. Samtidigt giver gruppeforløbet de pårørende mulighed for at møde andre pårørende i samme situation. De pårørende har ofte erfaringer, som andre deltagere kan bruge. Som en del af gruppeforløbet deltager også en psykolog, som fortæller om sorg og krise.

Igennem mange år er disse grupper blevet afholdt med fysisk fremmøde på CKV i Odense eller Svendborg. Grundet Covid-19 har dette ikke været muligt. Derfor er pårørendegrupperne som noget nyt blevet afholdt virtuelt med op til 20 deltagere hver gang. Hver deltager har fået tilsendt et videolink, hvorfra de har kunnet se hinanden og følge undervisningen. Deltagerne har kunnet se slides, imens underviserne har kunnet fortælle og vejlede. Deltagerne har kunnet tale med hinanden og debattere relevante emner.

Tidligere har nogle pårørende haft svært ved at deltage i pårørendegrupper, da de enten boede langt væk fra CKV eller af forskellige årsager ikke kunne forlade hjemmet. Med den virtuelle undervisning har vi haft pårørende med fra hele landet. Nogle pårørende har siddet hjemme, hvor andre har siddet på deres arbejdsplads. Den virtuelle undervisning gjorde det mere fleksibelt for de pårørende at deltage.

Vi ved af erfaring, at nogle pårørende kan have svært ved at bruge computer og deltage virtuelt. Der har dog været overraskende få tekniske udfordringer, og deltagerne har generelt taget positivt imod den nye undervisningsform.

Ved den virtuelle undervisning kan vi savne den fysiske kontakt og de hyggelige samtaler i kaffepauserne.
Det har med den virtuelle undervisning dog været muligt at gennemføre den samme pårørendeundervisning på trods af Covid-19. Derfor tager vi de positive erfaringer med os til fremtidige pårørendegrupper.
 


Senest opdateret den 12-05-2021
Skriv til Socialområdet

Tilgængelighedserklæring