Gå til indhold

Frise CKVTil Region Syddanmarks hjemmesideTil forsiden

Center for Kommunikation og VelfærdsteknologipilAfdelingerpilCenter for Kommunikation og Velfærdsteknologi, OdensepilNyhederpilSCA - støttet kommunikation til afasiramte (borgere med nedsat evne til at kommunikere)

SCA - støttet kommunikation til afasiramte (borgere med nedsat evne til at kommunikere)

Når patienter med afasi udskrives fra Hjerne-nerve afdelingen på Kolding sygehus og regionens øvrige neurologiske afdelinger, er de ved behov introduceret til SCA, og har fået SCA kommunikationsmateriale med hjem.

Det er vigtigt for patienten, at der også efter udskrivelse støttes op om kommunikationen. Selvom patienten er ramt af et kommunikationshandicap, kan de stadig selv tage beslutninger om eget liv, og har fortsat brug for at blive hørt og forstået. Teorien/tanken bag SCA er, at den afasiramte er skadet på sit sprog, og derfor har svært ved at kommunikere. Derfor er det den raske kommunikationspartner, hvis sprog er intakt, der skal hjælpe med at få kommunikationen til at lykkes. SCA kan anvendes af alle faggrupper og af de pårørende (se nedenfor), til at understøtte patientens kommunikation. Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi udbyder kurser i SCA til fagpersoner og kan kontaktes for yderligere information.

SCA metoden har også vist sig at være særdeles anvendelig til borgere med demens. Et kursus for pårørende er derfor blevet til i forbindelse med et demensprojekt i fire fynske kommuner. Kurset foregår over tre gange af to timer, og kan tilrettelægges individuelt eller til en pårørende gruppe på fx et plejehjem, en bo institution eller i et demens fælleskab. Underviseren er certificeret i SCA-metoden i Toronto.


Hvis dette har vakt din interesse, kan du kontakte CKV på 99443400.
 


Senest opdateret den 15-09-2021
Skriv til Socialområdet

Tilgængelighedserklæring