Skip til primært indhold

Afasi – når ordene forsvinder

Når man lider af afasi, kan selv de mest basale kommunikationsopgaver, at tale, skrive og læse, være rigtig svære at udføre.

Personer, der er ramt af afasi efter en blodprop, en hjerneblødning eller et hovedtraume, oplever desværre ofte, at de kommunikative vanskeligheder fører til isolation og ensomhed. Familie, venner og netværk omkring den afasiramte rammes også hårdt, for hvordan kan man kommunikere med en, der ikke kan finde sine ord frem?

Desværre er der mange misforståelse omkring det ikke at kunne kommunikere. Mange tror således, at den ramte har mistet noget af sin intelligens, og mange ramte føler sig fanget i deres eget hoved, for de ved udmærket, hvad de gerne vil sige, det kommer bare ikke ud! 

I CKV’s taleafdeling og tværfaglige hjerneskadeteam møder vi mange familier og personer, der er i krise og sorg, netop på grund af afasi, og vi ser deres behov. Vi tilbyder en række tiltag i form af undervisning, kurser, støttegrupper og meget andet for at hjælpe de berørte med at overkomme udfordringerne. Selvom der ofte er god effekt af undervisningen, lever mange med kronisk afasi i en eller anden grad resten af deres liv. De specialiserede audiologopæder ved CKV oplever ofte, at de afasiramte og deres familie har brug for at være tilknyttet kommunikationscenteret over længere tid, og at de igennem mange år har behov for audiologopædisk bistand i større eller mindre omfang.

Specialiseret audiologopædisk undervisning til personer, der har fået en hjerneskade, gives efter loven om specialundervisning for voksne. Denne lovgivning angiver ingen retningslinjer ift., hvor længe man må vente på undervisningen, og anerkender ikke behovet for livslange indsatser til personer med afasi og lignende alvorlige kommunikative vanskeligheder.

Den 3. april var der fokus på netop dette ved en temaeftermiddag på Christiansborg, hvor CKV deltog. Temaeftermiddagen var arrangeret af Audiologopædisk forening, og havde fokus på både de afasiramtes behov for hurtig adgang til specialiseret logopædisk behandling, muligheden for flere logopædiske behandlingsforløb over tid samt bedre støtte og inddragelse af pårørende til personer med afasi. 

CKV følger Audiologopædisk forenings borgerforslag om bedre national rehabilitering, mulighed for livslang træning og større opmærksomhed om afasi for både personen med afasi og dennes pårørende. Læs mere og støt op om borgerforslaget for et mere inkluderende Danmark: erderenpolitikertilstede 

CKV medarbejdere på Christiansborg
APPFWU02V