Skip til primært indhold

Brillestel til børn med Down’s syndrom

Op til 80% af børn med Down’s syndrom har behov for briller allerede ved 3 års alderen.

Borgere med Downs syndrom har hyppigere forekomst af en række øjensygdomme og andre tilstande, der involverer øjnene. Mange af disse tilstande kan ofte behandles med relativt simple midler som f.eks. korrektion med briller. Kendskab til disse forhold er derfor vigtigt for at sikre den enkelte borger med Downs syndrom optimal udvikling og brug af synet.

På CKV Synsrådgivningen har vi anskaffet en kollektion af brillestel specielt udviklet til børn med Downs syndrom. Disse brillestel er kendetegnet ved korte brillestænger, ekstra bred front og en lavt placeret næsebro. Dette giver et unikt tilpasset design, der forhindrer brillen i at glide ned af næsen.

Brillen til barnet med Downs syndrom opfylder flere formål:

1.      at forbedre deres syn
2.      at de undgår varigt synstab (amblyopi).

Hvorfor særlige briller?

Brillerne er udformet efter målgruppens særlige ergonomi og anatomi. Det har betydning for placering af brillestang, glassets højde, næsebroen og afstand til ørerne. De er desuden produceret, så de kan tåle hårdhændet behandling af et lille barn, der ikke forstår eller evner at passe på sine briller. Brillen er i høj grad fleksibel.

At producere og rådgive om briller til børn med Downs syndrom er en specialist opgave. Specialisten sikrer, at barnets synsnedsættelse kompenseres på bedst mulig måde – samtidig med at vi i et samarbejde med forældrene tager hensyn til barnets personlighed, ressourcer og øvrige udfordringer.

Frit valg

CKV rådgiver naturligvis alle abonnements kommuner og forældre om brillevalg, når et barn har Downs syndrom. Det gælder også i de tilfælde, hvor barnet ikke er i Synsregisteret. Det er muligt at afprøve brillen ved CKV, hvor vi rådgiver om brillevalg. Vi gør også opmærksom på, at der – afhængig af barnets øjensygdom og synstyrke – i mange tilfælde søges om tilskud til brillen. Der er frit valg af leverandør af briller.

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte CKV.

Skriv til Synsrådgivningen: ckv.syn@rsyd.dk, eller ring og spørg efter en svagsynsoptiker
på telefon 99 44 34 00.

Dreng med Downs syndrom bruger briller
APPFWU01V