Skip til primært indhold

Vejen til livskvalitet trods mistet syn

Forestil dig, at dit syn forsvinder mere og mere fra dag til dag. Pludselig kan du ikke længere udføre helt almindelige hverdagsaktiviteter som at læse avisen. Du har svært ved at se tv. Du kan ikke længere betjene din telefon og oveni alt dette: Du kan ikke forstå hvorfor?

Sådan var det for en ældre kvinde, der blev henvist til CKV af øjenafdelingen ved OUH. Øjenlægerne havde stillet diagnosen AMD, og hendes syn blev dårligere og dårligere. Efter aftale med kvindens hjemkommune tager CKV kontakt til kvinden.

Fakta:

AMD er en aldersbetinget øjensygdom, som også betegnes ’alderspletter på nethinden’. AMD er den hyppigste årsag til svær synsnedsættelse blandt den ældre befolkning. Ca. 10% af voksne over 75 år lider af AMD. Lidelsen medfører, at sansecellerne i nethindens gule plet degenererer, hvilket gradvist forværrer det skarpe syn (læsesynet). Læs mere om AMD her:
Aldersrelateret maculadegeneration (AMD)

Da kvinden ankommer på CKV første gang, møder hun en af CKV’s højt specialiserede svagsynsoptikere. Ved en optikafprøvning måles det funktionelle syn, og kvinden låner synshjælpemidler med hjem til afprøvning i hjemmet. En synskonsulent fra CKV besøger derefter kvinden i hjemmet ca. halvanden måned efter besøget på CKV. Synskonsulenten tjekker op på, hvordan hjælpemidlerne er en hjælp for kvinden. I samråd vurderer synskonsulenten og kvinden, hvilke synshjælpemidler der kan lette hendes hverdag. Målet er, at kvinden kan klare hverdagens gøremål selvstændigt og uden hjælp.

Sygdommen skrider hastigt frem

Ved synskonsulentens andet besøg en måned efter forklarer kvinden, at hendes syn er blevet markant forværret siden første besøg. Synet er nu forværret i sådan en grad, at selv synshjælpermidlerne ikke hjælper hende i hverdagen. Derfor henvises kvinden til en ny afprøvning. Denne gang er det en CCTV- og IT-afprøvning på CKV i Odense, hvor fokus er at finde nye løsninger, der kan hjælpe kvinden med fortsat at mestre basale hverdagsaktiviteter.

Kvinden og CCTV-konsulenten finder frem til et hjælpemiddel, hvor kvinden får mulighed for at læse sine breve, medicin-anvisninger, se familiebilleder mv. Kvinden udtaler i dag, at det i højt grad har forøget hendes livskvalitet, da hun nu igen har mulighed for at klare simple opgaver selvstændigt.

Kontakt til omverdenen

I samtale med IT-konsulenten fra CKV beskriver kvinden, at hun pga. nedsat syn ikke kan betjene sin mobiltelefon, hvilket gør hende utryg i hverdagen. IT-konsulenten finder frem til en løsning, hvor kvinden kan bruge sin stemme til at betjene sin mobiltelefon via VoiceOver og Siri-funktionen. CKV har på vegne af kvinden søgt kommunen om bevilling på CCTV-hjælpemidlet til afprøvning samt undervisning i brug af stemmestyring til mobiltelefon.

Kvinden er i skrivende stund godt i gang med at få undervisning i betjening af sin mobiltelefon. Om forløbet og hjælpen fra CKV udtaler hun: ”det har været rørende at få hjælp”.

Det højtspecialiserede og tværfaglige arbejde hos CKV har været afgørende for, at kvinden har fået tryghed, glæde og livskvalitet tilbage i hverdagen. I dette tilfælde fik kvinden synsrådgivning af svagsynsoptiker, synskonsulent med speciale i ældres øjensygdomme og IT-konsulenten.

Velkommen på CKV

Har du vanskeligheder eller udfordringer i hverdagen på grund af en funktionsnedsættelse, så kontakt CKV og få rådgivning fra vores specialister til, hvordan du skal forholde dig. Hvad enten din eller en pårørendes funktionsnedsætte omhandler hørelsen, talen eller synet, så kan CKV hjælpe dig.

Synsrådgivningen kontaktes på ckv.syn@rsyd.dk eller 99 44 34 00.

Nysgerrig på mere?

Hold øje med kommende nyhedsbreve, hvor du bl.a. kan læse mere om, hvad AMD er.

Ældre kvinde sidder med lukkede øjne og et par briller i hånden
APPFWU02V