Dialog om syn i Odense Kommune
Medarbejdere ved KCO og CKV brugte en eftermiddag sammen til at blive klogere på hinandens praksis, lidt fordybelse og snak om, hvordan vi i fællesskab udvikler tilbuddet til voksne med alvorlig synsnedsættelse i Odense Kommune.
Odense Kommune er CKV´s største aftager af synsrådgivning og specialundervisning for børn og voksne med alvorlig synsnedsættelse. På voksenområdet er KCO – Kommunikationscenter Odense – CKV´s nærmeste samarbejdspartner, særligt når det drejer sig om hjælpemidler: Optik, SYN og IT.
KCO og CKV holdt i uge 8 et årligt fælles dialogmøde for medarbejdere og ledere. Det var andet år, vi mødtes, og der er enighed om, at det er en rigtig god måde at lære hinanden bedre at kende, drøfte fælles arbejdsgange og udvikle fælles forståelse af samarbejdet om at støtte borgere med synsnedsættelse.
Rundvisning
Myndighedsarbejdet (tildeling af hjælpemidler til borgere) varetages som nævnt af KCO i Odense Kommune. KCO bor sammen med kommunens store Hjælpemiddelservice, der håndterer alt fra håndlupper og hvide stokke til bækkenstole og senge til pleje af syge borgere i hjemmet.
Vi fik en fin rundvisning i Hjælpemiddelcentralen med værksteder, vaskehal og lageropbevaring i vertikale karruseller, hvor også synshjælpemidlerne opbevares. Super smart indretning, som vi da blev lidt misundelige på.
Fordybelse
Synskonsulent Dorte Larsen og IT konsulent Søren Jensen fra CKV gav en introduktion om arbejdet med de blinde, særligt om de professionelle overvejelser når børn og voksne skal lære punktskrift – de blindes skriftsprog. IT teknologien til de blinde er noget helt særligt, og vi fik en demonstration af punktdisplay, der kræver hurtige og følsomme fingre. Oplægget viste, hvordan specialrådgivning, undervisning og hjælpemidler går hånd i hånd –og at hjælpemidler er et supplement til en række andre rehabiliterende indsatser, der sikrer trivsel, læring og deltagelse i eget liv.
Arbejdsgange
Leder af KCO Addý Guðjóns Kristinsdóttir bad inden mødet med CKV om at få gennemgået en typisk sag. Men hvad er en typisk sag? Spørgsmålet ledte til, at vi internt beskrev værdikæden – eller rettere – værdikæderne, som binder den store buket af mulige indsatser sammen til de voksne med alvorlig synsnedsættelse.
Vi præsenterede vores model og gennemgik typiske forløb, når personen ses af henholdsvis en synskonsulent, svagsynsoptiker og linseoptiker. Det afledte flere spørgsmål og gode eksempler fra vores nære samarbejde. Blandt andet fortalte vi om den tværfaglige visitation, der sikrer en helhedsorienteret vurdering af alle henvendelser.
Vi fortalte, at alle tvivlstilfælde ses af en optiker, der grundigt undersøger den samlede synsfunktion. Det sikrer, at alle der er berettigede til hjælp, får kontakt med en synskonsulent. Det sikrer også at de, der ikke er i personkredsen, får god rådgivning og derefter afvises.
Det viste sig at være super godt at få et ”ude fra blik” på vores praksis og input fra en vigtig samarbejdspartner. Tak til kollegerne i KCO for det.
Tak til kollegerne ved KCO for gode spørgsmål og for den efterfølgende gennemgang af sagsgange særligt i de sager, hvor der er behov for, at vi, KCO og CKV, taler sammen.
En fantastisk dag i strålende sol. Vi har allerede reserveret KCO´s besøg hos CKV på Heden 11 i 2026.
Vil du vide mere?
På hjemmesiden https://raadomsyn.dk/ kan alle med aldersbetinget nedsat syn få gode råd indsamlet hos landets synskonsulenter.
Kontakt Synsrådgivningen ved CKV på Tlf.: 99 44 34 00 eller ckv.syn@rsyd.dk