Skip til primært indhold

Tinnitus og sociale arrangementer

Vidste du, at 4 ud af 10 personer med tinnitus har ændret deres sociale liv pga. tinnitussen?

Hvis du har tinnitus, så kender du måske det her: Dine venner har organiseret en hyggelig aften med god mad og snak henover bordet. Du har lyst til at tage af sted, men du frygter, at arrangementet vil blive for larmende. Du ved, at du vil have svært ved at koncentrere dig om, hvad der bliver sagt, og du frygter, at du bare vil komme til at sidde og smile og nikke uden at være en del af samtalen. Som aftenen skrider frem, vil du få hovedpine, og tinnitussen vil være forværret, så du ender med at takke nej til invitationen.

Der er forskellige strategier, som man kan benytte sig af, hvis man har tinnitus (eller høretab), og ønsker at deltage i sociale arrangementer. Fx.:

  • Vær ærlig. Tinnitus er usynlig, og folk omkring dig kan glemme, at du har det, eller er måske slet ikke klar over det. Sig det, hvis du har en dårlig dag!
  • Tag afsted til arrangementet velvidende om, at du vil blive udtrættet, og måske ikke vil kunne høre alt. Det er okay at tage tidligere hjem, når hovedet er ved at være træt. Overvej med dig selv, om arrangementet er de øgede tinnitusgener værd.
  • Hold løbende pauser. Gå ind i et andet lokale eller gå en tur udenfor. Selv få minutter kan være givende.
  • Prøv at fokusere på en enkelt person i selskabet i stedet for hele gruppen. Sæt dig ved siden af den du vil tale med – og/eller træk evt. lidt væk fra støjen, mens I taler.
  • Hvis I skal mødes på en restaurant så foreslå evt. en restaurant med god akustik (polstrede stole, lave lofter etc.). Måske har restauranten et bord i et hjørne eller i et tilstødende lokale, som I må benytte? Måske kan I booke bordet til ydertidspunkterne – så er der ikke så mange andre gæster i restauranten?

Hvis du har tinnitus, og har brug for hjælp, så kan du kontakte hørekonsulenterne på CKV. De sidder klar med individuelt tilrettelagt undervisning.

Tinnitus
APPFWU02V