Skip til primært indhold

IT hjælpemidler til synet

Når det er blevet vanskeligt at læse og skrive almindelig tekst på grund af en alvorlig synsnedsættelse, kan særlige informationsteknologiske hjælpemidler være en god løsning.

Der kan kompenseres for synsnedsættelsen ved fx at anvende en computer med forstørrelse, skærmlæser eller punktskrift (eller med forskellige kombinationer heraf). Tablets, fx iPads, som er mellemstore touchskærme, kan også benyttes med forstørrelse og tale. 

Hos Synsrådgivningen kan vi hjælpe dig med følgende:

  • Udrede dine muligheder og behov for teknologiske hjælpemidler og dernæst afprøve synskompenserende IT redskaber
  • Give undervisning i anvendelse af synskompenserende hjælpemidler og IT
  • Give undervisning i, hvordan du kan indstille din computer, iPad, tablet eller mobiltelefon, så du får mest muligt ud af produktet

Forstørrelse

Skærmbilledet på en pc kan ved hjælp af et forstørrelsesprogram gøres stort, klart og meget læsevenligt, hvilket gør det væsentligt nemmere at aflæse et skærmbillede som svagtseende. Ved behov for en stor forstørrelse kan det ofte være nødvendigt også at benytte skærmlæser for at bevare overblikket.

Skærmlæser

Talesyntesen læser ikke kun ren tekst, men også valgmuligheder og funktioner i et program højt for brugeren, hvilket kan være en stor hjælp for svagtseende. Som helt blind kan du også anvende et skærm- læserprogram, som guider dig rundt på din computer udelukkende ved hjælp af tale.

Farveskift

For nogle svagtseende kan det være en fordel at ændre på farverne på computeren for bedre at kunne se billedet (fx kan man ændre en almindelig tekst med sort skrift på en hvid baggrund til sort baggrund med hvid skrift). Dette kan blandt andet være en fordel, hvis man er meget lysfølsom eller har nedsat kontrastsyn.

Genvejstaster

For blinde er det umuligt at navigere i en computer ved hjælp af musen. Det er ligeledes meget svært for svagtseende, der har brug for forstørrelse, idet den ofte forsvinder for dem. Derfor anvender vi genveje til at betjene computeren med.

Punktskrift

Det er muligt at supplere skærmbilledet med et punktdisplay eller at bruge særlige punktnotatapparater og punktprintere.

iPad/Tablet

I 2010 kom iPad’en til Verden. iPad’en er født med forstørrelse og tale, hvilket gør den let anvendelig for mange. Den er nem at bruge, vejer meget lidt, er nem at tage med, har stor kontrast på skærmbilledet og kommer med en stor tilgængelighedspakke. Det er også en fordel, at mange pårørende har kendskab til produktet i forvejen.

Læseapparater m.m.

I kombination med computer kan man også anvende forstørrelsesapparater kaldet CCTV'er, elektronlupper eller læseapparater med syntetisk tale.

Elektroniske bøger

Du har i dag mulighed for at hente lydbøger på mange forskellige medier. Du kan få lydbøger på cd’er eller hente dem ned fra nettet og afspille dem på forskellige Daisy afspillere.

Mobiltelefoner med tale/forstørrelse

Der findes et stort udvalg af mobiltelefoner til svagtseende og blinde. Flere typer af mobiltelefoner kan gøres talende ved hjælp af særlige programmer, hvor der også kan kombineres med forstørrelse.

Lovgivning

Servicelovens paragraf 112 og 113 giver mulighed for, at der kan søges om særlige IT-kommunikations-hjælpemidler som varigt udlån, når der er tale om privat brug. I forbindelse med skole, uddannelse eller erhverv træder andre lovgivninger i kraft.

APPFWU01V