Skip til primært indhold

Stemmevanskeligheder hvad er det?

Stemmeproblemer kan være mange ting - fra let hæshed til totalt stemmesvigt; undertiden med rømmetrang, smerter og/eller klump-fornemmelser i halsen. Der kan være mange årsager til problemerne.

Stemmevanskeligheder kan være mange ting, for eksempel:

  • Hos en børnehavepædagog, hvis stemme er hæs og træt efter en arbejdsdag
  • I tilfældet med en administrativ medarbejder, der oplever, at stemmen ikke er tilstrækkelig i de mange telefonsamtaler og møder
  • Stemmesvigt hos en person, der er blevet opereret i halsen, og hvor nerverne til stemmen har taget skade
  • Det kan også være, man oplever at struben snører sig uhensigtsmæssigt sammen under anstrengelse

Der kan være forskellige ledsagesymptomer som hoste, rømmetrang, en fornemmelse af tør hals, ondt i halsen eller en fornemmelse af en klump på forsiden af halsen.

Årsagen til stemmevanskelighederne afdækkes ofte af en øre-næse-halslæge (foniater), på Stemmeambulatoriet på Odense Universitetshospital i samarbejde med en af vores logopæder.

Hvis ens hjemkommune abonnerer på ydelsen hos Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV), tilbydes logopædisk undervisning, såfremt det er vurderet relevant. Undervisningen foregår i lokaler hos Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV)  på Heden 11, 5000 Odense C.

Et godt råd:
Hvis man har været hæs i et par uger, bør man gå til halslæge og få undersøgt, hvad der er årsagen til hæsheden. Den kan være tegn på en sygdomstilstand, der bør behandles.

Du kan læse mere om stemmevanskeligheder i vores pjece ved at klikke på denne linje.

APPFWU02V