CKV´s Hjernerystelses team deltog i årets Nationale Hjernerystelses Konference
300 danskere er inden for de seneste år, for egen regning, rejst til Pittsburgh i USA for at få hjælp til at komme sig over deres senfølger efter en hjernerystelse. Hvad gør de i Pittsburgh, som vi ikke kan gøre i DK?
Dansk Center for Hjernerystelse havde på årets konference inviteret to professorer fra Pittsburgh. Begge er tilknyttet universitetet i Pittsburgh og den klinik, som de mange danskere har opsøgt. I Pittsburgh bliver danskerne udredt for deres symptomer, og tilbudt behandling. Den gennemgående behandling i Pittsburgh er hjerneøvelser og fysisk træning lige fra dag et.
Om eftermiddagen blev flere danske projekter præsenteret, fx GAIN 2.0 som sygehuset Hammel Neurocenter har stået for sammen med et antal kommuner i Midtjylland. GAIN 2.O er et tværfagligt interventionsstudie, der har afprøvet en ny behandling til personer med senfølger efter hjernerystelse. Behandlingen er baseret på principper, som indeholder gradvis genoptræning og fysik aktivitet samt støtte til at genoptage en meningsfuld hverdag.
Medarbejderne i Hjernerystelsesteamet ved CKV består af en fysioterapeut, en neurooptometrist og audiologopæder. Teamet benytter metode og tilgange meget lig GAIN 2.0. Teamet har praktiseret tværfaglig udredning og individuelt tilpasset rehabilitering, gradvis genoptræning for personer med senfølger efter hjernerystelse (på Fyn) og træning siden 2017.
Teamet vurderer, at det ikke er nødvendigt at tage til Pittsburgh. Vi har i Danmark, på kommunikationscentre som CKV, ved hjerneskadecentre og lignende centre, i mange år haft de samme kompetencer og metoder til rådighed.
Det er desværre strukturelle- og økonomiske barrierer, der spænder ben for, at personer med hjernerystelse kan blive hjulpet i Danmark. For det første er hjernerystelse ikke anerkendt som gyldig grund for udskrivelse af genoptrænings plan (GOP). For det andet er der ikke lovhjemmel til systematisk offentlig finansiering af tilbud til målgruppen. For det tredje må personer med hjernerystelse i Danmark ikke købe et forløb ved de offentlige institutioner i stedet for at rejse til Pittsburgh. Lige nu venter vi derfor alle spændt på Sundhedsstyrelsens afdækning af området.
Dansk Center for Hjernerystelse, Hjernerystelsesforeningen og de 400 deltagere på årets konference ønsker, at der bliver etableret regionale centre. De skal varetage og tilbyde ensartet rehabiliterings- og genoptræningstilbud for børn og voksne med senfølger efter hjernerystelse, ligesom det vi tilbyder på CKV.
Læs mere om vores tilbud: Senfølger efter hjernerystelse