Skip til primært indhold

En hæs stemme er sjældent bare hæs… der er tit mange flere lag i det

På CKV har vi den store fordel at være et hus med forskellige faggrupper, som kan kaste forskellige blikke på de borgere, der kommer ind til os, og vi kan hurtigt trække på hinandens fagligheder, når der er brug for det.

I foråret blev en 46-årig kvinde henvist til stemmeteamet, fordi hun var træt i stemmen. Hun var ofte meget hæs og oplevede tit, at stemmen forsvandt efter en dag med meget snak eller ved sociale lejligheder. Hun mærkede, at hun havde en klump i halsen, og var bange for, om den skyldtes alvorlig sygdom. Hun havde derudover nakkesmerter, og var meget træt efter et piskesmæld fem år tidligere.

Hun kom ind til en opstartssamtale, hvor planen dels var samtale omkring hendes stemme og stemmegener, dels nogle prøver for at udrede generne nærmere. Det viste sig dog hurtigt, undervejs i den indledende samtale, at hun, i forbindelse med piskesmældet, havde slået baghovedet ned i et skab.

Kvinden forklarede, hvordan hun siden da havde været meget træt og ukoncentreret, haft svært ved at huske og svært ved at finde ordene. Hun havde dage, hvor hun ikke kunne sove, og dage hvor hun sov hele tiden. Lyset kunne genere hende, og lyde ligeså. 

Noget kunne tyde på, at den hæse stemme, som hun var henvist for, ikke var det, der skulle tages hånd om først. Måske hun havde slået hovedet så meget, at der var tale om en hjernerystelse, hvorfor der blev taget kontakt til hjernerystelsesteamet her på CKV.

Kvinden kom ind til en forsamtale, og fortalte sin historie. Hjernerystelses-eksperten kunne fortælle, at kvinden med stor sandsynlighed havde fået en hjernerystelse og stadigvæk, fem år senere, levede med følgerne deraf.

Sammen talte de om strategier, der kunne hjælpe kvinden, så hun kunne tage styringen og få den bedst mulige hverdag.

Kvinden kom herefter retur til stemmeteamet, hvor hun fortalte, at det endelig lysnede for hende, nu hun havde fået en god forklaring på hendes gener, samt vejledning i de rette strategier til at mestre dem bedst muligt. Hun følte sig set og hørt.

I stemmeteamet blev der arbejdet videre med den viden, hun havde fået ift. hjernerystelsen. Det blev tydeligt, at hendes hæse stemme kunne have baggrund i træthed, som igen kunne komme fra hjernerystelsen.

Kvinden blev set i alt 6 gange i et forløb, der strakte sig hen over 8 måneder. Der skete en stor udvikling med hende undervejs: Hun flyttede sig fra at ligge på sofaen for nedrullede gardiner med ryggen mod verden, til at komme på arbejdsmarkedet, være aktiv i haven, være social med venner og endda have overskud til at vise omsorg for andre. De fleste dage uden at blive træt og hæs.

Kvinden er med på, at hun nogle gange har brug for en pause, men hun stråler og har det godt. Hun slutter forløbet på CKV med at sige:  ”Mit liv er et puslespil, der er ved at blive samlet nu, og jeg er godt nok nået langt”.

 

Kvinde holder på sin hals
APPFWU02V